Sery zagrodowe to duma Polski. Warto się nimi chwalić!

10.07.2018

– Moje ostatnie odkrycie kulinarne to polskie sery zagrodowe. Mówi się o nich coraz więcej, ponieważ są świetnej jakości, niemniej jednak cena nadal może odstraszać konsumentów – mówi David Gaboriaud, znawca kulinariów i kucharz.

– Cena 80-150 zł za kilogram polskiego sera zagrodowego to paradoksalnie drożej lub tak samo jak za sery importowane z Francji – podkreśla David Gaboriaud.

– Trzeba wspierać małych polskich rzemieślników, ale jednak warto zejść z tą ceną, aby przybliżyć sery Polakom i wypromować markę serów zagrodowych – dodaje.

Jego zdaniem ta sytuacja może się w najbliższym czasie zmienić, ponieważ na rynku będzie pojawiać się coraz więcej serów, a to wymusi także konkurencję cenową.

– Polacy będą coraz częściej podróżować po własnym kraju i odkrywać regionalne tradycje kulinarne. Powinniśmy być dumni z tego co mamy u siebie. I z tego, że potrafimy robić świetne produkty – dodał David Gaboriaud.

(10.07.2018 za portalspozywczy.pl, fot. PTWP)