Właściwe opakowanie produktów mlecznych chroni jego zawartość

07.08.2018

Właściwe opakowanie produktów mlecznych jest bardzo istotne przede wszystkim z uwagi na skuteczną ochronę zawartości. Świat idzie do przodu, a świadomi konsumenci, oprócz jakości żywności, doceniają dziś również wygląd opakowania, wygodę użytkowania oraz jego wpływ na środowisko.

– Po to, by mleko UHT pozostało zdrowe i smaczne, rozlewane jest w sterylnych warunkach do aseptycznych kartonów. Tego typu opakowania skutecznie chronią zawartość m.in. przed szkodliwym wpływem światła (promieni UV), powietrza czy wilgoci oraz nie wpływają na walory smakowe i zapachowe zawartości. Zabezpieczone w aseptycznym kartonie i sterylnie zamknięte produkty mleczne nie muszą już być konserwowane chemicznie, dlatego mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej – informuje firma Tetra Pak.

Najnowocześniejsze technologie stosowane obecnie w produkcji opakowań kartonowych pozwalają na wyprodukowanie wielomateriałowych kartonów nadających się do całkowitego recyklingu. Składają się one z kilku warstw skutecznie zabezpieczających produkty wewnątrz: polietylenowej, aluminiowej i papierowej. Podwójna warstwa polietylenowa bezpośrednio chroni żywność i łączy się z warstwą aluminiowa, która ma grubość zaledwie 6 mikronów. Oznacza to, że jest ona osiem razy cieńsza od ludzkiego włosa i nigdy nie ma styczności z żywnością – informują eksperci Tetra Pak.

Tetra Pak posiada 80 oddziałów, w których łącznie pracuje 23 tysiące osób. W Polsce spółka obecna jest od 1990 roku, jednak pierwsza linia opakowaniowa Tetra Pak ruszyła rok wcześniej w zakładach Hortex w Przysusze. Obecnie nad Wisłą działa około 100 linii pakujących, 299 urządzeń dystrybucyjnych i ponad 900 urządzeń procesowych Tetra Pak. Firma oferuje linie technologiczne do produkcji mleka, przetworów mlecznych, soków i napojów owocowych i warzywnych oraz przetworów owocowo-warzywnych.

(07.08.2018 za portalspozywczy.pl)