Fonterra ceny masła ponownie w dół

09.10.2018

Kolejna aukcja GDT zakończyła się wynikiem ujemnym. W porównaniu do aukcji z 18 września, indeks cen spadł 2 października o 1,9%, natomiast sprzedano zdecydowanie więcej towarów.

Kolejny spadek ceny masła

Najsilniej, tzn. o 4,9% staniało masło, sprzedawano je za 4019 dolarów/t. Jest to cena zbliżona do tej, za którą zbywano ten tłuszcz pod koniec października ubiegłego roku. 4,4% do 5069 dolarów/t stracił na wartości bezwodny tłuszcz mleczny. O 1,2% staniały ser cheddar oraz pełne mleko w proszku, cheddar wyceniono na 3468 dolarów/t, a PMP na 2753 dolarów/t. Nieznacznie, tzn. o 0,3% straciło na wartości odtłuszczone mleko w proszku, osiągnęło ono cenę 1982 dolarów/t.

5 raz z rzędu zdrożała kazeina

O 3,6% do 2522 dolarów/t zdrożała sproszkowana maślanka, jest to zmiana w stosunku do aukcji z 4 września, ponieważ na aukcji 18 września, nie odnotowano żadnej transakcji dotyczącej tego produktu. Piąty raz z rzędu zdrożała kazeina, tym razem sprzedano ją za cenę o 3% (5552 dolary/t) wyższą niż na ostatniej aukcji. Na wartości, choć nieznacznie (0,6%), zyskała też laktoza, kupowano ją za 913 dolarów/t.

(09.10.2018 za tygodnik-rolniczy.pl)