Projekt ustawy dot. sprzedaży żywności przez rolników do II czytania

16.10.2018

Sejmowa komisja rolnictwa poparła we wtorek 16 października rządowy projekt ustawy ułatwiającej sprzedaż produktów przez rolników. Dzięki nowym przepisom, rolnicy będą mogli zwiększyć swoje przychody sprzedając żywność np. do restauracji.

Posłowie wprowadzili jedną poprawkę. Dotyczy ona zmiany terminu wejścia w życie ustawy. Rządowa propozycja to – 14 dni po jej ogłoszeniu, posłowie proponują 1 stycznia 2019 roku.

Pierwsze czytanie projektu odbyło się na plenarnym posiedzeniu Sejmu 3 października.

Nowe przepisy podwyższają kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych z 20 do 40 tys. zł. Będzie możliwa sprzedaż zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych. Po przekroczeniu tej kwoty będzie obowiązywał podatek obrotowy w wysokości 2%. Z ulg podatkowych będzie zwolniony każdy przetwórca, o ile będzie korzystał przynajmniej w 50% z własnego surowca i nie będzie zatrudniał pracowników.

Dzięki rozwiązaniom wprowadzonym w projekcie ustawy, z ułatwień podatkowych będą mogli korzystać także ci producenci, którzy sprzedają swoje produkty w internecie, co dotychczas nie jest możliwe.

Projektowana ustawa rozszerza katalog miejsc, w których będzie mogła być sprzedawana żywność wytworzona przez rolnika. Własną żywność będzie można sprzedawać także w lokalnych restauracjach, stołówkach, gospodarstwach agroturystycznych, sklepach itp.

Taka działalność będzie podlegać jedynie zgłoszeniu, rejestracji przez Inspekcję Weterynaryjną lub Państwową Inspekcję Sanitarną, w zależności od właściwości, od rodzaju produkcji, bez konieczności uzyskania jej zatwierdzenia.

Teraz projekt trafi do drugiego czytania w Sejmie.

(16.10.2018 za PAP)