Ceny produktów mleczarskich na rynku globalnym nadal w tendencji spadkowej

18.10.2018

Ostatnia sesja na giełdzie Global Dairy Trade (GDT), wyznaczającej kurs cenowy dla produktów mleczarskich, ponownie zakończyła się spadkiem notowań.

Tym razem ogólny indeks giełdowy, podczas aukcji z 16 października br., uległ spadkowi o 0,3%. Choć zmiana jest niewielka, to niepokojący jest trend spadkowy, który utrzymuje się od połowy maja br.

Obniżkę notowań podczas ostatniej sesji zaliczyła identyczna liczba kategorii produktów mleczarskich, co wzrost. W obu przypadkach jednak wprowadzone zmiany nie były wysokie. Największa degresja wystąpiła w przypadku sera Cheddar (-1,8%). Natomiast największa podwyżka objęła masło (+2,4%).

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 1%,
  • Masło – wzrost o 2,4%,
  • Maślanka w proszku – nie oferowana,
  • Ser Cheddar – spadek o 1,8%,
  • Laktoza – wzrost o 1,5%,
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o 1,7%,
  • Odtłuszczone mleko w proszku – cena niezmieniona,
  • Serwatka w proszku – nie oferowana,
  • Pełne mleko w proszku – spadek o 0,9%

(18.10.2018 za Łukasz Chmielewski, farmer.pl)