Stanowisko KZSM Zw. Rew. w sprawie publikowania artykułów nt. szkodliwości przetworów mlecznych

31.10.2018

Dotyczy: artykułu z dnia 10.10.2018 roku, w części Strona Zdrowia pt. „Ogranicz do minimum spożycie mleka, a także produktów mlecznych przetworzonych? Dlaczego? – rozmowa red. Izabeli Mortas z Olgą Chaińską, dietetyczką i trenerką.

Stanowisko KZSM Zw. Rew.

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich – Związek Rewizyjny zwraca uwagę, że rozpowszechnianie informacji zawartych w artykule może mieć negatywny wpływ na zdrowie konsumentów.

Większość badań naukowych, jak wskazano również w artykule, oraz uznanych autorytetów nauki wskazuje na korzystny wpływ spożywania mleka i przetworów mlecznych na zdrowie człowieka. Tymczasem autorka – pani Olga Chaińska – przedstawia szereg informacji wskazujących na szkodliwość przetworów mlecznych, nie popierając ich badaniami uznanych jednostek naukowych.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa szkodliwe środki spożywcze nie mogą być wprowadzane do obrotu. Nadzór nad żywnością sprawuje szereg krajowych i unijnych służb, a w kwestiach naukowych Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji wprowadza w błąd konsumenta, wywołuje u niego frustracje i może przyczynić się do utraty zdrowia. Przetwory mleczne są jednym z ważniejszych elementów diety, sprawdzonych w praktyce od pokoleń.

Krajowy Związek uważa, że publikowanie tego rodzaju artykułów jest szkodliwe dla konsumenta.

Zarząd KZSM Zw. Rew.

(31.10.2018 za mleczarstwopolskie.pl)