Więcej eksportujemy produktów mleczarskich

05.11.2018

Z roku na rok, coraz więcej polskie zakłady mleczarskie eksportują swoich towarów do innych krajów unijnych. Według wstępnych danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 roku wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 1398 mln euro i była o 0,1% większa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.

W pierwszych ośmiu miesiącach 2018 roku wolumen eksportu mleka w proszku wyniósł 110,9 tys. t i był o 20% (o 18,6 tys. t) większy niż przed rokiem.

– Wywóz mleka w proszku do Holandii zwiększył się o połowę do 10,9 tys. t, a do Niemiec wzrósł o 21% do 10,6 tys. t. Sprzedaż zagraniczna masła i pozostałych tłuszczów mlecznych zwiększyła się o 15% do 49,4 tys. t. Eksport do Holandii zwiększył się o 28% do 12,6 tys. t, a do Niemiec wzrósł o 4% do 7,9 tys. t. Dynamiczny wzrost wywozu odnotowano również w przypadku Czech (o 81% do 6,0 tys. t) i Francji (o 66% do 5,4 tys.t) – informuje Biuro Analiz Makroekonomicznych Sektora Agro BGŻ BNP Paribas.

Zwiększył się też eksport serów i twarogów o 5,7% do 176,5 tys. t. Do Niemiec – sprzedaliśmy 27,0 tys. t, o 6,5% więcej niż przed rokiem. Eksport do Czech zwiększył się o 17,8% do 20,1 tys. t, a do Włoch o 2,9% do 14,6 tys. t. Zanotowano również zwiększenie eksportu jogurtów i innych napojów fermentowanych do 71,2 tys. t.

(05.11.2018 za BGZ BNP Paribas)