Wzrost cen na aukcji GDT

04.12.2018

Na odbywającej się 22 listopada 2018 roku 224 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +2,2% w stosunku do aukcji z dnia 20 listopada 2018 roku, a średnia cena wyniosła do 2819 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny spadek cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 846 do poziomu 865 pkt., co stanowi wzrost o +2,2% w stosunku do aukcji z 20 listopada 2018 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów spadła cena tylko jednego – sera Cheddar – o -2,2, a jeden nie był oferowany. Ceny pozostałych produktów wzrosły, Najbardziej wzrosły ceny: maślanki w proszku – o +16,9% i bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +3,9,4%, masła – o +2,7% i pełnego mleka w proszku – o +2,5%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 36 450 t wobec 42 966 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +3,9%, cena – 4755 USD/t;
  • Masło – wzrost o +2,7%, cena – 3745 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +16,9%, cena – 2973 USD/t;
  • Ser Cheddar – spadek o -2,2%, cena – 3184 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +0,5, cena – 918 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +2,0%, cena – 5167 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +0,3%, cena – 1970 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +2,5%, cena – 2667 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.

Kolejna 226 aukcja GDT odbędzie się 18 grudnia 2018 roku.

(04.12.2018 za globaldairytrade.info)