„Porozmawiajmy o mleku” podsumowanie projektu

Polska Izba Mleka w trosce o zdrowie społeczeństwa od kilku lat realizuje zadania mające na celu poszerzenie świadomości i wiedzy na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych mleka oraz przetworów mlecznych. Jedną z inicjatyw realizujących te zadania jest projekt „Porozmawiajmy o mleku” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka, który polega na edukacji poszczególnych grup społeczeństwa np. kobiet w ciąży i karmiących, sportowców, osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w szkołach czy seniorów.

Polska Izba Mleka zorganizowała 5 konferencji, które zakończyły się z końcem listopada. Każde spotkanie przynosiło nowe informacje na temat dobrodziejstwa jakim jest mleko i składniki w nim zawarte. Poszczególne grupy społeczeństwa czerpały wiedzę dla nich istotną. Kobiety w ciąży i karmiące o przyswajalności mleka i produktów mlecznych w poszczególnych okresach ciąży i karmienia oraz o leczeniu alergii pokarmowych, gdzie medycyna stawia na tolerancję, poprzez podawanie niewielkiej ilości produktów pod nadzorem lekarza, a nie na eliminację produktów mlecznych mogących mieć wpływ na działanie uczulające. Sportowcy i osoby preferujące aktywność fizyczną dowiedzieli się, że mleko powinno być bezwzględnym składnikiem ich diety, ponieważ białko zawarte w mleku odpowiada za budowę i regenerację różnego rodzaju tkanek (w tym mięśniowych), wchodzi w skład wielu płynów ustrojowych, takich jak krew czy limfa, buduje różne typy hormonów i enzymów, a także bierze udział w procesach regulacyjnych i transportowych. Taka wiedza pozwoli na osiąganie lepszych wyników w rywalizacji sportowej. Spotkanie skierowane do osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w szkołach miało na celu, zwrócenie uwagi na problem otyłości wśród dzieci związanej z niewłaściwym odżywianiem. Dobrze zbilansowana dieta, bogata w produkty mleczne, jest szczególnie ważna w wieku szkolnym, kiedy dzieci rozpoczynają wytężoną pracę umysłową i fizyczną. Regularne posiłki dają dzieciom w wieku szkolnym energię i zapewniają prawidłowy rozwój. Wszelkie niedobory składników odżywczych będą odczuwalne w wieku dorosłym.

O tym, jak ważna jest obecność mleka i jego produktów w diecie osób starszych, można było dowiedzieć się podczas spotkania skierowanego do seniorów. Dieta u seniorów jest często uboga w produkty mleczne przez błędny dobór składników odżywczych, brak chęci utrzymywania zbilansowanej diety czy też po prostu brak apetytu. Przedstawienie prostych rozwiązań, po jakie produkty mleczne sięgać, aby ubogacić codzienną dietę w białko, wapń , aminokwasy niezbędne, tłuszcze łatwo przyswajalne, które są nośnikiem witamin A,D,E i K i muszą być dostarczane do naszego organizmu przez całe życie, było bardzo interesujące dla wszystkich zgromadzonych na spotkaniu. Wiele osób nie zdawało sobie sprawy z tego, jak ważne dla organizmu są składniki odżywcze zawarte w nabiale. Uczestnicy przekonali się, że warto wypić przynajmniej dwie szklanki mleka dziennie oraz częściej sięgać po produkty mleczne, zwłaszcza że szeroka gama produktów mlecznych dostępnych na rynku może zaspokoić najbardziej wymagających konsumentów.

Polska Izba Mleka, podejmując wyzwanie edukacji społeczeństwa na temat wartości odżywczych mleka i jego przetworów, konsekwentnie dąży do zwiększenia jego spożycia przez osoby w każdym wieku i poprawy stanu zdrowia społeczeństwa. Projekt „Porozmawiajmy o mleku” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka cieszył się ogromnym zainteresowaniem odbiorców.

(Informacja prasowa Polskiej Izby Mleka)