Najbardziej popularne w Polsce włoskie sery

18.12.2018

Włoskie sery, które co roku zdobywają uznanie na całym świecie – Gorgonzola DOP, Parmigiano Reggiano DOP oraz Asiago DOP – będą stanowić smaczne uzupełnienie diety i świąteczny przysmak. Rośnie ich popularność także w naszym kraju.

Parmigiano Reggiano – podbija podniebienia aż 64 razy

Czy należy się chwalić? Jeżeli mówimy o oryginalnych włoskich serach, jest to jak najbardziej wskazane. Zwłaszcza, że Parmigiano Reggiano DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) nieustannie zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem, a dzięki zachowaniu tradycyjnych metod wytwarzania, te walory nie zmieniają się na przestrzeni lat i co roku zyskują nowych wielbicieli na całym świecie. Tym razem Parmigiano Reggiano DOP zdobył 64 medale na World Cheese Awards. Ser wyróżniono następującymi nagrodami: 1 medalem Super Gold, 12 Złotymi, 20 Srebrnymi i 28 Brązowymi. Parmigiano Reggiano nie miał sobie równych, zdobywając najwyższe wyróżnienia spośród 2472 konkurencyjnych serów.

Produkcja Asiago nie zwalnia tempa

Asiago, zarówno świeży (fresco), jak i dojrzały coraz chętniej wybierany jest przez konsumentów na całym świecie. Dowodzą tego rosnące wyniki sprzedaży. Według danych za październik 2018, wyprodukowano 15 306 kręgów Asiago dojrzewającego (oznacza to wzrost o 28,7% w porównaniu do roku ubiegłego i 42% do 2016). Natomiast Asiago świeżego w tym samym miesiącu bieżącego roku wyprodukowano 122 211 kręgów. Asiago dojrzewający sprawdzi się jako dodatek do makaronów i risotto, natomiast Asiago Fresco można posypać grzanki do rozgrzewającej zupy cebulowej, dodać go do porannej jajecznicy czy kanapek z chorizo i ciecierzycy. Zawsze będzie smakował wyśmienicie.

Gorgonzola – od zawsze bez konserwantów

Zastanawiasz się, czy ser z pleśnią jest zdrowy? Gorgonzola DOP to prawdziwy skarb wśród serów. Nazywana „naturalnym antybiotykiem” zalecana jest do spożywania po kuracji antybiotykowej, jako pomoc do odbudowania naturalnej flory bakteryjnej jelit, ale to nie wszystko. Swoje prozdrowotne właściwości Gorgonzola zawdzięcza produkcji bez dodatków i konserwantów.

Pasteryzacja mleka wykorzystywanego w procesie produkcji prawdziwej włoskiej Gorgonzoli oraz rygorystyczne kontrole procedur BHP, zapewniają prawidłowy rozwój procesu fermentacji aktywowanego przez bakterie kwasu mlekowego i brak konieczności dodawania konserwantów. Efektem jest naturalnie doskonały ser o niepowtarzalnym smaku i właściwościach.

(18.12.2018 za portalspozywczy.pl)