Jakie funkcje pełni pleśń w serach pleśniowych?

19.12.2018

Sery pleśniowe są produkowane przy użyciu podpuszczki. Umożliwia ona powstanie skrzepu, który następnie poddawany jest obróbce i procesowi dojrzewania. Dopiero na tym ostatnim etapie, dzięki obecności odpowiednich szlachetnych pleśni, sery te nabierają swojego wyjątkowego charakteru.

Jak podaje Naukowe Koło Technologów Mleczarstwa UWM Olsztyn, pleśń obecna w serze wpływa na smak, aromat, barwę oraz konsystencję. Pełni też funkcje konserwujące i przeciwbakteryjne, przedłużając trwałość produktu. Mikroorganizmy wykorzystywane do produkcji serów z niebieską pleśnią, należą do penicylin, czyli naturalnych antybiotyków! Na sklepowych półkach możemy znaleźć dwa typy serów pleśniowych: z przerostem – przerost pleśni w całej masie sera, lub jej porostem na powierzchni.

(19.12.2018 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)