30 grudnia obchodzimy dzień serka wiejskiego

30.12.2018

Obecny na polskim rynku przez 25 lat ziarnisty twarożek doczekał się swojego święta – 30 grudnia obchodzimy dzień serka wiejskiego.

Ten rodzaj twarożku pojawił się na polskim rynku w 1992 roku. Serek wiejski (cottage cheese) pochodzi z USA. Powstał w połowie XIX wieku, kiedy producenci masła zaczęli zastanawiać się, co zrobić z mlekiem pozostałym z jego produkcji. Małe granulki sera, które powstawały podczas ubijania masła połączono z mlekiem i tak powstał nowy rodzaj przysmaku nabiałowego.

Pierwszym polskim producentem serka wiejskiego była Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Piątnica – i od ponad 25 lat jest liderem w tym segmencie. Teraz to jeden ze sztandarowych produktów firmy. Powstały już wersje twarożku z dodatkiem szczypiorku, z obniżoną kalorycznością, z dodatkami owocowymi czy bez laktozy.

(30.12.2018 za portalspozywczy.pl)