Niemcy i Francja liderami na rynku sera. Jak wypada Polska?

24.01.2019

Państwa członkowskie UE wykorzystały 17,4 miliona ton odtłuszczonego mleka razem z 58,1 milionami ton mleka w celu wyprodukowania 10,2 miliona ton sera w 2017 roku. Ponad 90% sera wyprodukowano z czystego mleka krowiego, z czego 2% pochodziło z czystych owiec lub czyste kozie mleko.

Świeży ser reprezentował największy udział w całkowitej produkcji sera w UE (34% lub 3,5 mln ton sera), a następnie średnio twardy ser (26% lub 2,7 mln ton) i twardy ser (19% lub 1,9 mln ton).

Wśród państw członkowskich UE Niemcy wyprodukowały najwięcej sera (2,2 miliona ton, czyli 22% całej UE), a tuż za nimi Francja (1,9 miliona ton, czyli 19%) i Włochy (1,3 miliona ton, czyli 12%). Niemcy, Francja, Włochy, Holandia i Polska razem wyprodukowały 70% wszystkich serów wyprodukowanych w UE.

Większość handlu serem odbywała się w UE

W 2017 roku państwa członkowskie UE wyeksportowały prawie 5,2 mln ton sera o wartości 20,8 mld euro. Większość z nich (4,4 mln ton) była przedmiotem handlu w UE.

Wśród państw członkowskich UE Niemcy były największym eksporterem sera (1,2 miliona ton wywiezionych w 2017 roku lub 23% całkowitego eksportu do państw członkowskich UE), następnie Holandia (0,9 miliona ton, 17%) i Francja (0,7 miliona ton) 13%).

Główni odbiorcy sera wywożonego poza UE

W 2017 roku 830 000 ton unijnego sera zostało wywiezionych do krajów spoza UE. Stany Zjednoczone przyjęły 140 000 ton, czyli 17% całkowitego eksportu pozaeuropejskiego sera, przed Japonią (95 000 ton, 11%), Szwajcarią (60 000 ton, 7%), Koreą Południową (45 000 ton, 5%) i Arabii Saudyjskiej (40 000 ton, również około 5%).

UE importuje głównie sery ze Szwajcarii

W 2017 roku Szwajcaria stanowiła prawie 90% unijnego przywozu sera z krajów spoza UE (52 000 ton, 87% całkowitego przywozu sera poza UE). Po Szwajcarii następowała Nowa Zelandia (2000 ton, 4%) i Norwegia (2000 ton, 3%).

(24.01.2019 za światrolnika.pl/eurostat)