Salmonella w miękkim serze z mleka surowego

01.03.2019

Salmonella została wykryta we francuskim miękkim serze Reblochon de Savoie AOP z surowego mleka.

Jak ogłosiło Szwajcarskie Biuro Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii (BLV), Salmonella została wykryta przy wewnętrznej kontroli u francuskiego producenta. Europejski system szybkiego ostrzegania o żywności i paszy (RASFF) oraz kantonalne laboratorium szwajcarskiego kantonu Vaud, do którego trafił ser, poinformowały o tym bezzwłocznie BLV.

Ponieważ nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia, BLV zalecił, aby nie spożywać tego produktu. Informacja dotyczy sera w opakowaniach 450 gramowych z datą dopuszczalnej sprzedaży 8 kwietnia 2019 roku.

Salmonella może powodować gorączkę i niestrawność, wymioty, biegunkę i bóle brzucha w 6 do 72 godzin po spożyciu.

(01.03.2019 za farmer.pl)