W mleku w proszku wykryto bakterię Salmonella Anatum

01.03.2019

W partii mleka w proszku ze Spółdzielni Mleczarskiej Września wykryto bakterię Salmonella Anatum – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Wydane w czwartek przez GIS ostrzeżenie publiczne dotyczy produktu „Mleko w proszku pełne zawartość tłuszczu 26%” w opakowaniu 400 g. Chodzi o partię nr 344 z datą minimalnej trwałości 10 maja 2019 roku. Producentem mleka jest Spółdzielnia Mleczarska Września. Firma na swojej stronie internetowej poinformowała o wycofaniu partii mleka. Osoby, które kupiły mleko z tej partii, mogą je zwrócić do sklepu.

Badanie w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność w mleku Salmonella Anatum we wszystkich pięciu badanych próbkach produktu. GIS ostrzega, że spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

O wynikach badań GIS poinformował Głównego Lekarza Weterynarii w celu przeprowadzenia kontroli u producenta i uzyskania informacji o miejscach dystrybucji kwestionowanej partii produktu. Główny Lekarz Weterynarii w trybie pilnym przekazał te informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii we Wrześni (Wielkopolska), który podjął działania kontrolne w zakładzie produkcyjnym.

(01.03.2019 za PAP)