Eksport odtłuszczonego mleka w proszku wzrósł o 31% w pierwszej połowie 2019 roku

22.08.2019

W handlu zagranicznym produktami mleczarskimi UE w niektórych asortymentach odnotowano znaczny wzrost eksportu w pierwszej połowie 2019 roku.

Wzrósł znacznie eksport odtłuszczonego mleka w proszku. Zauważalny był także wzrost eksportu masła. Natomiast eksport pełnego mleka w proszku spadł. Wynika to z danych opublikowanych niedawno przez Obserwatorium Rynku Mleka Komisji Europejskiej.

Od stycznia do czerwca 2019 roku wywóz odtłuszczonego mleka w proszku w UE wzrósł o 31% rok do roku do 514,6 tys. ton. Największym odbiorcą były Chiny, które zwiększyły zakupy o 71% do 67,3 tys. ton. Na drugim miejscu znalazła się Algieria, która jednak ograniczyła przywóz z Unii o 34% do 50,1 tys. ton. Najbardziej wzrosły dostawy do Indonezji, o 118% do 47,6 tys. ton.

Unia Europejska jest obecnie największym eksporterem odtłuszczonego mleka w proszku na rynku światowym. Dla porównania w pierwszej połowie 2019 roku USA wyeksportowały około 329 tys. ton, podczas gdy Nowa Zelandia 196 tys. ton. Według Komisji Europejskiej średnia cena odtłuszczonego mleka w proszku z UE w dniu 18 sierpnia 2019 roku wyniosła 2336 dolarów amerykańskich za tonę, znacznie poniżej stawki dla Oceanii (2613 dolarów/t). Najtańszy produkt oferowany był przez USA w cenie 2264 dolarów/t.

Eksport masła w UE wzrósł o 9% do 75 tys. ton w tym samym okresie. Najważniejszym klientem były USA, których import wzrósł o 42% i wyniósł 17,3 tys. ton. Podobne wzrosty, choć na niższym poziomie, odnotowano w eksporcie do Japonii, który wzrósł o 37% do 5 tys. ton. Trzecim największym klientem były Chiny z 4500 ton (+8%).

W przypadku masła z UE (18 sierpnia 2019 roku) średnia cena na rynku światowym wynosiła 4,095 dolarów/t. W przypadku masła z Oceanii, w tym samym czasie średnia wynosiła 4163 dolarów/t, a z USA 5153 dolarów/t.

Wywóz sera z UE w pierwszej połowie 2019 roku utrzymywał się na względnie stabilnym poziomie 423,6 tys. ton (+1%). Głównymi nabywcami były USA z 63,3 tys. ton (+4%), Japonia z nieco poniżej 57 tys. ton (+6%) i Szwajcaria z 31,3 tys. ton (bez zmian). W tym tygodniu ser cheddar w UE został wyceniony na 3396 dolarów/t, znacznie poniżej ceny z Oceanii (4038 dolarów/t) i USA (4145 dolarów/t).

W przeciwieństwie do odtłuszczonego mleka w proszku eksport pełnego mleka proszku z UE, od stycznia do czerwca 2019 roku gwałtownie spadł. Spadając ogółem o 22% do 144 tys. ton. Chociaż Oman skupił go o 18% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, pozostał największym importerem z UE, kupując 25,6 tys. ton. Eksport do Kuwejtu wzrósł o 14% do ponad 9 tys. ton, podczas gdy dostawy do Chin zmniejszyły się o 24% do 8,8 tys. ton.

W przypadku mleka pełnego w proszku Nowa Zelandia jest zdecydowanie największym eksporterem na rynku światowym. W pierwszej połowie roku wyeksportowała 806 tys. ton, z czego połowę dostarczono do Chin. Nowozelandczycy oferują obecnie ten produkt najtaniej: 18 sierpnia średnia cena z Oceanii wyniosła 3 200 dolarów/t, nieco poniżej poziomu 3242 dolarów/t z UE. Cena z USA była znacznie wyższa i wyniosła 3803 dolarów/t.

(22.08.2019 za farmer.pl)