Skup mleka w UE po pierwszych 5. miesiącach minimalnie przekracza poziom w analogicznym okresie rdr

03.09.2019

Eksperci ING Banku Śląskiego opublikowali nowy Raport Agro, w którym analizują m.in. rynek mleka.

Analiza rynku mleka pokazuje, że w UE skup mleka po pierwszych pięciu miesiącach w dalszym ciągu jedynie minimalnie przekracza poziom skupu uzyskany w analogicznym okresie 2018 roku. Na taki wynik wpływa widoczny spadek skupu mleka u dwóch największych unijnych producentów – we Francji i w Niemczech. Spadek produkcji mleka to również skutek redukcji pogłowia krów mlecznych m.in. w Holandii oraz w Niemczech.

W Polsce istotnym czynnikiem, który mógł mieć wpływ na spadek skupu mleka w czerwcu, była fala upałów. Dane GUS-u na temat skupu mleka w Polsce mogą potwierdzać te przypuszczenie. Po spadku wolumenu skupu mleka w czerwcu br. poniżej poziomu z czerwca 2018 roku (-1%), w lipcu skup był już o +1,7% wyższy niż w lipcu 2018 roku.

(03.09.2019 za portalspozywczy.pl)