Standard PIM „Bez GMO” zyskuje uznanie

Konsumenci na półkach sklepowych poszukują polskiej żywności, która jest zdrowa, bezpieczna oraz najwyższej jakości. Ważny jest smak, wartości odżywcze, skład produktu, w tym brak składników GMO czy pochodzenie surowca od zwierząt, które nie były karmione paszami GMO. Za tymi wymaganiami rynkowymi idzie Standard PIM „Bez GMO”, który opracowany został dla różnych obszarów łańcucha żywnościowego od gospodarstwa, poprzez żywienie zwierząt oraz produkcję produktów spożywczych. Celem standardu jest wdrażanie najlepszych praktyk w zakresie produkcji żywności BEZ GMO oraz wsparcie w realizacji wymagań prawnych.

Coraz więcej firm zajmujących się przetwórstwem mleka decyduje się na poddanie się certyfikacji Standardu PIM „Bez GMO”. Obecnie już 150 firm z branży mleczarskiej i firm współpracujących z branżą mleczarską jest zainteresowanych wdrożeniem standardu. 30 firm spełniło wymagania przeszło pozytywnie proces certyfikacji Standard PIM „Bez GMO”. W gronie posiadaczy certyfikatu znajdują się między innymi największe polskie spółdzielnie mleczarskie. Ponadto Standard cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród firm paszowych.

– Zainteresowanie standardem stale wzrasta, cały czas zgłaszają się kolejne podmioty w celu poszerzenie wiedzy dotyczącej standardu, co nas niezmiernie cieszy. – mówi Dyrektor Polskiej Izby Mleka, Pani Agnieszka Maliszewska. Podstawową przewagą standardu „Bez GMO” jest jego kompleksowość i dopasowanie do specyfiki działalności danego uczestnika. Jest to jedyny polski standard dostosowany do polskich wymogów – dodaje Dyrektor Polskiej Izby Mleka.

Posiadając Certyfikat PIM „Bez GMO” producenci są w stanie udowodnić realizację wymagań prawnych odnośnie znakowania produktów BEZ GMO zarówno konsumentom ale też klientom krajowym i zagranicznym.

Wszystkie firmy zainteresowane standardem PIM „Bez GMO” zapraszamy do bezpośredniego kontakt z biurem Polskiej Izby Mleka na adres mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

(Informacja prasowa Polskiej Izby Mleka)