Sery dojrzewające w UE najdroższe od blisko trzech lat

08.08.2017

– Według danych Komisji Europejskiej w lipcu 2017 roku w porównaniu z czerwcem br. ceny zbytu podstawowych serów dojrzewających wzrosły. Notowany poziom cen był najwyższy od sierpnia 2014 roku, czyli od pierwszego miesiąca po wprowadzeniu rosyjskiego embarga – podaje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

W lipcu br. średnia cena zbytu serów Cheddar w UE wyniosła 358 euro/100 kg i była o 1,6% wyższa od notowanej w czerwcu br. Za sery Edam producenci w UE otrzymywali średnio 337 euro/100 kg, o 4,5% więcej niż w poprzednim miesiącu. Ceny zbytu serów Gouda były o 3,8% wyższe i kształtowały się na poziomie 329 euro/100 kg. Obserwowana w obecnym roku dynamika wzrostu cen serów w lipcu była nieco wyższa niż średnia w ostatnich pięciu latach.

– Poziom cen serów dojrzewających w UE w lipcu br. był również znacząco wyższy niż przed rokiem. Ceny serów Cheddar były o 35% wyższe niż w lipcu 2016 roku, serów Edam o 41%, a Gouda o 43%. Ostatni raz wyższy poziom cen serów w UE notowano w sierpniu 2014 roku, kiedy to za sery Cheddar płacono przeciętnie 380, za Edam 332, a za Goudę 335 euro/100 kg – podaje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

W Polsce, wg danych MRiRW w lipcu br. w relacji do czerwca średnia cena zbytu serów Edam wzrosła o 1,6%, Gouda o 1,7% a Cheddar o 5,7%. W relacji rocznej ceny serów wzrosły w mniejszym stopniu niż średnio w UE. W lipcu br. ceny tych serów były odpowiednio o 30, 32 i 28% wyższe niż w lipcu ub.r.

(08.08.2017 za BGŻ BNP Paribas)