Jogurt, kefir, zsiadłe mleko

Czym się od siebie różnią: jogurt, kefir i zsiadłe mleko wyjaśnia dr inż. Maria Baranowska z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Czytaj więcej

Serwatka możliwości

Whey over the years has become a valuable raw material for the food industry. Its individual ingredients, such as whey proteins, vitamins and minerals, have a positive impact on the health of the consumer. In addition, whey proteins serve a number of technological functions: they improve the texture and appearance of the finished product, stabilize foams, etc. On the Polish and foreign markets you can find many whey-based products.

Czytaj więcej

Konferencja Lekarzy Alergologów

Piotr Zgórzyński z CSK Food Enrichment Poland wziął udział w Konferencji Lekarzy Alergologów w Łodzi. Mówiono na niej między innymi o mleku i produktach mlecznych oraz ich wpływie na organizm człowieka.

Czytaj więcej

Nabiał a choroba Hashimoto

Prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, wieloletni pracownik naukowy i kierownik Zakładu Upowszechniania Wiedzy o Żywności i Żywieniu w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, mówi o diecie w chorobie Hashimoto.

Czytaj więcej

Wapń co ważniejsze: ilość czy biodostępność?

Prof. dr hab. Grażyna Cichosz, dr inż. Marika Bielecka,
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Od dawna wiadomo, że w diecie człowieka nie ma lepszego źródła wapnia niż mleko i produkty mleczarskie, a zwłaszcza sery dojrzewające. Mimo to popularyzowane są teorie, że wapń jest niezbędny wyłącznie w diecie dzieci, a mleko obecne w diecie dorosłych „wypłukuje wapń z kości”. Opublikowane w ostatnim czasie opracowania epidemiologiczne dowodzą, że proporcjonalnie do konsumpcji mleka wzrasta ryzyko zwapnienia tętnic, zawału serca, raka prostaty. W badaniach tych nie uwzględniono czynników ograniczających biodostępność wapnia z diety, dlatego warto zastanowić się nad przyczyną uzyskiwanych wyników, a także wiarygodnością podobnych opracowań.

Czytaj więcej