Kolejny spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT

18.10.2017

Na odbywającej się 17 października 2017 roku 197 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -1,0% w stosunku do aukcji z dnia 3 października 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3204 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny spadek cen większości produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1050 do poziomu 1039 pkt., co stanowi spadek o -1,0% w stosunku do aukcji z 3 października 2017 roku.

Spadły ceny większości produktów oferowanych na platformie. Najbardziej spadła cena kazeiny podpuszczkowej – o -8,6%, odtłuszczonego mleka w proszku – o -5,6% i masła – o -2,5%. Wzrosła tylko cena bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +5,2%. Zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 35 669 t wobec 37 990 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +5,2%, cena – 6841 USD/t;
  • Masło – spadek o -2,5%, cena – 5736 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była licytowana;
  • Ser Cheddar – spadek o -0,1%, cena – 4107 USD/t;
  • Laktoza – nie była licytowana;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -8,6%, cena – 5612 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -5,6%, cena – 1797 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -0,5%, cena – 3014 USD/t.

Kolejna 199 aukcja GDT odbędzie się 7 listopada 2017 roku.

(18.10.2017 za globaldairytrade.info)