Rynek produktów mleczarskich w Polsce (8.10.2017)

19.10.2017

W Polsce od połowy września 2017 roku notowany jest spadek cen masła w blokach. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 2-8.10.2017 roku za masło w blokach otrzymywały 24,29 zł/kg, czyli mniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 27,28 zł/kg, tj. o 0,2% niższej niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% wyższej niż w pierwszym tygodniu września br. W stosunku do notowań sprzed roku masło konfekcjonowane było droższe o 51%, a masło w blokach – o 43%.

Wraz ze spadkiem globalnych cen odtłuszczonego mleka w proszku, również w Polsce ceny tego produktu wykazują trend zniżkowy. W pierwszym tygodniu października br. krajowi producenci za 1 kg OMP uzyskiwali 7,10 zł. Był to poziom niższy o 2% niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż przed rokiem. Krajowa cena OMP w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 165,04 euro/100 kg i była o 0,8% mniejsza od średniej ceny w UE – 166,41 euro/100 kg i o 2,8% od ceny interwencyjnej. W Polsce pełne mleko w proszku zbywano po 13,56 zł/kg, a zatem drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 4% niż na początku września br. PMP kosztowało więcej o 38% niż przed rokiem.

W pierwszym tygodniu października br. ser Gouda zbywano po 14,78 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień i niż miesiąc wcześniej. Cena sera Edamskiego ukształtowała się w granicy 14,76 zł/kg i była o 0,01 zł/kg niższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 3% wyższa niż w pierwszym tygodniu września br. Oba te gatunki serów były o 5% droższe niż przed rokiem.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na rynku unijnym ceny masła od końca września 2017 roku, po dynamicznym wzroście utrzymującym się od marca br., ulegają spadkom. W pierwszym tygodniu października br. za masło płacono 6,22 euro/kg, czyli mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Poziom cen tego tłuszczu był wyższy o 54% niż rok wcześniej. Od czerwca 2017 roku utrzymuje się zniżkowy trend cen odtłuszczonego mleka w proszku. W dniach 2-8.10.2017 r. unijni producenci OMP zbywali po 1,66 euro/kg, czyli o 2% taniej niż przed miesiącem, ale jednocześnie o 1,5% drożej niż tydzień wcześniej. Cena OMP była niższa o 18% niż w porównywalnym okresie 2016 roku i o 2% od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 euro/100 kg. Od połowy września br. tanieje również pełne mleko w proszku. Za 1 kg PMP otrzymywano 3,00 euro, czyli mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku PMP było droższe o 11%.

Na giełdzie w Chicago od połowy sierpnia 2017 roku utrzymuje się spadkowa tendencja cen masła. W notowaniu z 6 października 2017 roku cena tego tłuszczu wyniosła 5159 USD/t i była o 5% mniejsza niż przed miesiącem, ale o 1% większa niż tydzień wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 26%. Na giełdzie amerykańskiej od końca sierpnia br. tanieje odtłuszczone mleko w proszku. 6 października br. za produkt ten płacono 1874 USD/t, czyli mniej o 1% niż przed tygodniem i o 3% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 11%. Od września rosną natomiast ceny sera Cheddar. Za ten gatunek sera dojrzewającego uzyskiwano 3880 USD/t, a więc więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 7% niż przed miesiącem. W obrębie roku Cheddar podrożał o 14%.

(19.10.2017 za gospodarz.pl)