Kolejny spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT

07.11.2017

Na odbywającej się 7 listopada 2017 roku 199 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -3,5% w stosunku do aukcji z dnia 17 października 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3105 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny spadek cen większości oferowanych produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1039 do poziomu 1003 pkt., co stanowi spadek o -3,5% w stosunku do aukcji z 17 października 2017 roku.

Spadły ceny czterech spośród ośmiu produktów oferowanych na platformie, ceny trzech wzrosły, a jeden nie był licytowany. Najbardziej spadła cena pełnego mleka w proszku – o -5,5%, kazeiny podpuszczkowej – o -4,0% i masła – o -3,6%. Najbardziej wzrosła cena maślanki w proszku – o +7,2%. Zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 35 072 t wobec 35 669 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +0,5%, cena – 6894 USD/t;
  • Masło – spadek o -3,6%, cena – 5516 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +7,2%, cena – 1931 USD/t;
  • Ser Cheddar – spadek o -2,8%, cena – 4001 USD/t;
  • Laktoza – nie była licytowana;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -4,0%, cena – 5465 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +1,2%, cena – 1818 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -5,5%, cena – 2852 USD/t.

Kolejna 200 aukcja GDT odbędzie się 21 listopada 2017 roku.

(07.11.2017 za globaldairytrade.info)