Niewielki wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

06.12.2017

Na odbywającej się 5 grudnia 2017 roku 201 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +0,4% w stosunku do aukcji z dnia 21 listopada 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3091 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano niewielki wzrost cen czterech produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 969 do poziomu 973 pkt., co stanowi wzrost o +0,4% w stosunku do aukcji z 21 listopada 2017 roku.

Spadły ceny trzech z ośmiu produktów oferowanych na platformie, a jeden nie był licytowany. Najbardziej spadła cena masła – o -11,1% i sera Cheddar – o -3,9%. Natomiast największy wzrost zanotowało odtłuszczone mleko w proszku – o +4,7% i maślanka w proszku – wzrost o +4,3%. Zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 29 514 t wobec 35 042 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -0,6, cena – 6836 USD/t;
  • Masło – spadek o -11,1%, cena – 4575 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +4,3%, cena – 1957 USD/t;
  • Ser Cheddar – spadek o -3,9%, cena – 3696 USD/t;
  • Laktoza – nie była licytowana;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +3,4%, cena – 4879 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +4,7%, cena – 1774 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,7%, cena – 2830 USD/t.

Kolejna 202 aukcja GDT odbędzie się 19 grudnia 2017 roku.

(06.11.2017 za globaldairytrade.info)