Spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT

06.12.2017

Na odbywającej się 19 grudnia 2017 roku 202 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -3,9% w stosunku do aukcji z dnia 5 grudnia 2017 roku, a średnia cena wyniosła 2969 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen wszystkich produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT spadł z poziomu 973 do poziomu 935 pkt., co stanowi spadek o -3,9% w stosunku do aukcji z 5 grudnia 2017 roku.

Spadły ceny sześciu z ośmiu produktów oferowanych na platformie, a dwa nie były licytowane. Najbardziej spadła cena sera Cheddar – o -7,9%, bezwodnego tłuszczu mlecznego – o -6,7 i kazeiny podpuszczkowej – o -6,3%. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 29 592 t wobec 29 514 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -6,7, cena – 6392 USD/t;
  • Masło – spadek o -2,3%, cena – 4474 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była licytowana;
  • Ser Cheddar – spadek o -7,9%, cena – 3389 USD/t;
  • Laktoza – nie była licytowana;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -6,3%, cena – 4506 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -4,8%, cena – 1675 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o 2,5%, cena – 2755 USD/t.

Kolejna 203 aukcja GDT odbędzie się 2 stycznia 2018 roku.

(06.11.2017 za globaldairytrade.info)