Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (17.12.2017)

29.12.2017

W dniach 10-17.12.2017 roku odnotowano spadek cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka spożywczego pasteryzowanego, jogurtu i serwatki w proszku wzrosła, a cena kefiru pozostała niezmienna.

Ceny przetworów mleczarskich

Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:

  • cena – 1,86 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%;

Ceny mleka spożywczego UHT:

  • cena – 1,97 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,4%;

Ceny jogurtu naturalnego:

  • cena – 4,48 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%;

Ceny kefiru:

  • cena – 2,69 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian;

Ceny śmietany i śmietanki:

  • cena – 7,05 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%;

Ceny masła:

  • cena – 22,41 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,5%;

Ceny mleka w proszku:

  • cena – 7,23 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,0%;

Ceny mleka zagęszczonego:

  • cena – 6,85 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%;

Cena serwatki w proszku:

  • cena – 2,82 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%.

(29.12.2017 za gospodarz.pl)