Wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

02.01.2018

Na odbywającej się 2 stycznia 2018 roku 203 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +2,2% w stosunku do aukcji z dnia 19 grudnia 2017 roku, a średnia cena wyniosła do 3124 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen trzech z ośmiu oferowanych produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 935 do poziomu 955 pkt., co stanowi wzrost o +2,2% w stosunku do aukcji z 19 grudnia 2017 roku.

Spadły ceny czterech z ośmiu produktów oferowanych na platformie, dwóch wzrosły, a jeden nie był licytowany. Najbardziej spadła cena maślanki w proszku – o -7,3%. Wzrosła natomiast cena pełnego mleka w proszku – o +4,2% i odtłuszczonego mleka w proszku –o +1,6%. Wzrosła też cena masła – o +0,6%. Zmalała też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 25 400 t wobec 29 592 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -0,2, cena – 6405 USD/t;
  • Masło – wzrost o +0,6%, cena – 4501 USD/t;
  • Maślanka w proszku – spadek 0 -7,3%, cena – 1866 USD/t;
  • Ser Cheddar – spadek o -2,1%, cena – 3317 USD/t;
  • Laktoza – nie była licytowana;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -1,1%, cena – 4419 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +1,6%, cena – 1699 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +4,2%, cena – 2886 USD/t.

Kolejna 204 aukcja GDT odbędzie się 16 stycznia 2018 roku.

(02.01.2018 za globaldairytrade.info)