Kolejny wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

16.01.2018

Na odbywającej się 16 stycznia 2018 roku 204 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +4,9% w stosunku do aukcji z dnia 2 stycznia 2018 roku, a średnia cena wyniosła do 3310 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen sześciu z ośmiu produktów mlecznych oferowanych na platformie, a dwa nie były licytowane. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 955 do poziomu 1002 pkt., co stanowi wzrost o +4,9% w stosunku do aukcji z 2 stycznia 2018 roku.

Najbardziej wzrosły ceny: masła – o +8,8% i odtłuszczonego mleka w proszku – o +6,5%. Zmalała natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 23 319 t wobec 25 400 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +2,2, cena – 6547 USD/t;
  • Masło – wzrost o +8,8%, cena – 4897 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była licytowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o +5,1%, cena – 3486 USD/t;
  • Laktoza – nie była licytowana, cena – 397 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +5,5%, cena – 4709 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +6,5%, cena – 1818 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +5,1%, cena – 3010 USD/t.

Kolejna 205 aukcja GDT odbędzie się 6 lutego 2018 roku.

(16.01.2018 za globaldairytrade.info)