Kolejny wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

06.02.2018

Na odbywającej się 6 lutego 2018 roku 205 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +5,9% w stosunku do aukcji z dnia 16 stycznia 2018 roku, a średnia cena wyniosła do 3553 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen siedmiu z ośmiu produktów mlecznych oferowanych na platformie, a jeden nie był licytowany. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1002 do poziomu 1061 pkt., co stanowi wzrost o +5,9% w stosunku do aukcji z 16 stycznia 2018 roku.

Najbardziej wzrosły ceny: maślanki w proszku – o +8,4%, masła – o +7,9% i pełnego mleka w proszku – o +7,6%. Zmalała natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 22 197 t wobec 23 319 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +0,5, cena – 6581 USD/t;
  • Masło – wzrost o +7,9%, cena – 5277 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +8,4%, cena – 2039 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +7,2%, cena – 3739 USD/t;
  • Laktoza – nie była licytowana;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +5,0%, cena – 4943 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +7,2%, cena – 1932 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +7,6%, cena – 3226 USD/t.

Kolejna 206 aukcja GDT odbędzie się 20 lutego 2018 roku.

(06.02.2018 za globaldairytrade.info)