Spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT

21.03.2018

Na odbywającej się 20 marca 2018 roku 208 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -1,2% w stosunku do aukcji z dnia 6 marca 2018 roku, a średnia cena wyniosła do 3632 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost ceny tylko jednego produktu mlecznego z ośmiu oferowanych na platformie. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1049 do poziomu 1036 pkt., co stanowi spadek o -1,2% w stosunku do aukcji z 3 marca 2018 roku.

Jedynym produktem, którego cena wzrosła było pełne mleko w proszku – o +0,1%. Najbardziej spadła cena odtłuszczonego mleka w proszku – o -8,6%. Ceny dwóch produktów nie uległy zmianie: masła i bezwodnego tłuszczu mlecznego. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 18 635 t wobec 19 292 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – bez zmian, cena – 6245 USD/t;
  • Masło – bez zmian, cena – 5281 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była licytowana;
  • Ser Cheddar – spadek o -3,9%, cena – 3609 USD/t;
  • Laktoza – nie była licytowana;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -2,9%, cena – 4948 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -8,6%, cena – 1887 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +0,1%, cena – 3226 USD/t.

Kolejna 209 aukcja GDT odbędzie się 3 kwietnia 2018 roku.

(21.03.2018 za globaldairytrade.info)