Niewielki spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT

03.04.2018

Na odbywającej się 3 kwietnia 2018 roku 209 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -0,6% w stosunku do aukcji z dnia 20 marca 2018 roku, a średnia cena wyniosła do 3477 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek ceny dwóch produktów mlecznych z ośmiu oferowanych na platformie. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1036 do poziomu 1030 pkt., co stanowi spadek o -0,6% w stosunku do aukcji z 20 marca 2018 roku.

Najbardziej spadła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego – o -7,0%. Spadek ceny zanotowało też odtłuszczone mleko w proszku – o -1,8%. Najbardziej wzrosła cena kazeiny podpuszczkowej – o 12,1%. Cena masła wzrosła o +4,1%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 17 222 t wobec 18 635 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -7,0%, cena – 5806 USD/t;
  • Masło – wzrost o +4,1%, cena – 5494 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +1,0%, cena – 1988 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +2,2%, cena – 3679 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +1,1%, cena – 549 USD/t;;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +12,1%, cena – 5668 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -1,8%, cena – 1849 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,6%, cena – 3278 USD/t.

Kolejna 210 aukcja GDT odbędzie się 17 kwietnia 2018 roku.

(03.04.2018 za globaldairytrade.info)