Wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

18.04.2018

Na odbywającej się 18 kwietnia 2018 roku 210 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +2,7% w stosunku do aukcji z dnia 03 kwietnia 2018 roku, a średnia cena wyniosła do 3587 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, nie zanotowano spadku ceny żadnego z oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1030 do poziomu 1057 pkt., co stanowi wzrost o +2,7% w stosunku do aukcji z 20 marca 2018 roku.

Najbardziej wzrosła cena laktozy – o +14,1%. Cena masła wzrosła o +2,9%. Wzrosła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 19 262 t wobec 17 222 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +5,3%, cena – 6120 USD/t;
  • Masło – wzrost o +2,9%, cena – 5654 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o +4,6%, cena – 3855 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +14,1%, cena – 687 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +3,1%, cena – 5792 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +3,6%, cena – 1913 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +0,9%, cena – 3311 USD/t.

Kolejna 211 aukcja GDT odbędzie się 1 maja 2018 roku.

(18.04.2018 za globaldairytrade.info)