Spadek cen skupu mleka

03.05.2018

Na rynku krajowym w pierwszych miesiącach 2018 roku nastąpiła obniżka cen skupu mleka, po wzrostach trwających prawie nieprzerwanie od lipca 2016 roku do końca 2017 roku. W lutym ceny mleka surowego zmalały o 4,8% w porównaniu z miesiącem poprzednim do 135,24 zł/hl, mimo spadku skupu o 8,0% do 883,0 mln litrów.

Od grudnia 2017 roku do lutego br. ceny skupu zmniejszyły się o 11,3%. W okresie styczeń-luty br. rolnicy dostarczyli do mleczarni ponad 1,8 mld litrów mleka, czyli o 3,8% więcej niż w takim samym okresie ub.r., a przeciętny poziom cen skupu mleka wzrósł o 4,9% do 138,80 zł/hl.

Rynek przetworów mlecznych, zwłaszcza trwałych, które są głównym przedmiotem eksportu, w styczniu i lutym br. znajdował się pod wpływem zmiennych uwarunkowań międzynarodowych. W styczniu, pod wpływem spadków cen na globalnych rynkach, ceny zbytu wszystkich trwałych przetworów mlecznych po raz kolejny zmalały. Natomiast w lutym zmiany cen tych produktów były różnokierunkowe.

Ze względu na ponowne zwyżki cen na świecie, masło w blokach podrożało o 1,9% w porównaniu ze styczniem. Nieznacznie zwiększyły się też ceny sera Gouda, przy obniżce cen serów typu Edam i Morski odpowiednio o 3,4 i 4,6%, masła konfekcjonowanego i masła z dodatkiem oleju o 1,6 i 4,6% oraz chudego i pełnego mleka w proszku o 2,0 i 3,3%.

Zmiany cen przetworów świeżych wynosiły od -1,9% (jogurt owocowy) do +3,1% (mleko skondensowane). W czasie dwóch miesięcy br. poziom cen większości przetworów mlecznych był większy niż w tym samym okresie ub.r. Podrożała przede wszystkim śmietana o 12-14%, masło w kostkach o 8-12% i jogurty o 6-9%. Potaniało z kolei chude mleko w proszku o 27,2% i sery dojrzewające o 9-10%.

W handlu detalicznym ceny przetworów mlecznych, ale bez masła, w styczniu zwiększyły się średnio o 0,4%, a w lutym zmalały o 0,4% w ujęciu miesiąca.

O spadku średniego poziomu cen w lutym zadecydowały obniżki cen tłustego mleka pitnego, śmietany, serów dojrzewających i topionych o 0,7-0,9%, a także twarogów i chudego mleka pitnego o 0,3-0,4%.

Podrożały za to jogurty, mleko zagęszczone i w proszku - po 0,6% oraz inne produkty mleczne - o 0,2%. Ceny masła spadły zarówno w styczniu o 2,5%, jak i w lutym o 3,0%. W trakcie dwóch miesięcy br. poziom cen przetworów mlecznych i masła był odpowiednio o 4,8 i 24,1% większy niż w takim samym okresie ub.r.

(03.05.2018 za gospodarz.pl)