Spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT

01.05.2018

Na odbywającej się 1 maja 2018 roku 211 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -1,1% w stosunku do aukcji z dnia 18 kwietnia 2018 roku, a średnia cena wyniosła do 3465 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadki cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1057 do poziomu 1046 pkt., co stanowi spadek o -1,1% w stosunku do aukcji z 18 kwietnia 2018 roku.

Spadły ceny trzech z ośmiu produktów oferowanych na platformie. Najbardziej spadła cena kazeiny podpuszczkowej – o -10,5%. Najbardziej wzrosły ceny: odtłuszczonego mleka w proszku – o +3,6% i sera Cheddar – o +3,1%. Cena masła pozostała bez zmian. Wzrosła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 19 508 t wobec 19 262 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -1,9%, cena – 6032 USD/t;
  • Masło – bez zmian, cena – 5654 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +0,5, cena – 1990 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +3,1%, cena – 4024 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +0,6%, cena – 616 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -10,5%, cena – 5177 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +3,6%, cena – 1999 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -1,5%, cena – 3231 USD/t.

Kolejna 212 aukcja GDT odbędzie się 15 maja 2018 roku.

(01.05.2018 za globaldairytrade.info)