Wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

15.05.2018

Na odbywającej się 15 maja 2018 roku 212 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +1,9% w stosunku do aukcji z dnia 1 maja 2018 roku, a średnia cena wyniosła do 3637 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1057 do poziomu 1065 pkt., co stanowi wzrost o +1,9% w stosunku do aukcji z 1 maja 2018 roku.

Spadły ceny dwóch z ośmiu produktów oferowanych na platformie, a jeden nie był oferowany. Najbardziej spadła cena kazeiny podpuszczkowej – o -6,1%. Najbardziej wzrosły ceny: bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +5,8% i sera Cheddar – o +4,4%. Cena masła wzrosła o +2,4%. Spadła ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 18 161 t wobec 19 508 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +5,8%, cena – 6354 USD/t;
  • Masło – wzrost o +2,4, cena – 5787 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o +4,4%, cena – 4205 USD/t;
  • Laktoza – spadek o -3,5%, cena – 687 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -6,1%, cena – 4876 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +3,0%, cena – 2047 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +0,2%, cena – 3226 USD/t.

Kolejna 213 aukcja GDT odbędzie się 5 czerwca 2018 roku.

(15.05.2018 za globaldairytrade.info)