Kolejny spadek cen na aukcji GDT

02.10.2018

Na odbywającej się 2 października 2018 roku 221 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł -1,9% w stosunku do aukcji z dnia 18 września 2018 roku, a średnia cena wyniosła do 2901 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 916 do poziomu 898 pkt., co stanowi spadek o -1,9% w stosunku do aukcji z 18 września 2018 roku.

Spadły ceny pięciu z dziewięciu oferowanych na platformie produktów, a jeden nie był oferowany. Najbardziej spadły ceny: masła – o 5,9% i bezwodnego tłuszczu mlecznego – o -4,4%. Najbardziej wzrosła cena maślanki w proszku – o +3,6% i kazeiny podpuszczkowej – o +3,0%. Wzrosła ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 41 981 t wobec 39 143 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -4,4%, cena – 5069 USD/t;
  • Masło – spadek o -5,9%, cena – 4016 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +3,6, cena – 2522 USD/t;
  • Ser Cheddar – spadek o -1,2%, cena – 3468 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +0,6, cena – 913 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +3,0%, cena – 5552 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -0,3%, cena – 1982 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -1,2%, cena – 2753 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 222 aukcja GDT odbędzie się 16 października 2018 roku.

(02.10.2018 za globaldairytrade.info)