GDT EVENT 225/04.12.2018

04.12.2018

Ostatnia, 225 sesja na GDT przyniosła w końcu wzrost indeksu cenowego o 2,2%. Podczas notowań ceny aż siedmiu produktów nabiałowych zanotowały wzrost, tendencją spadkową natomiast charakteryzował się ser cheddar.

Warto zaznaczyć, że podczas tej sesji zanotowano rekordowy wzrost maślanki w proszku aż o 16.9% i jej cena wyniosła 2973 USD/MT. O 3,9% wzrosła cena AMF, to był drugi największy wzrost do poziomu 4755 USD/MT.

Największy wolumen został wygenerowany na pełnym mleku w proszku, przy zmianie ceny (+2,5%) do poziomu 2667 USD/MT. Drugim produktem, który sprzedano w największych ilościach, było odłuszczone mleko w proszku, którego cena wzrosła o 0,3%, i wyniosła 1970 USD/MT. Cena kazeiny wzrosła o 2,0% do poziomu 5167 USD/MT. Niewielki wzrost jak i również niewielkim zainteresowaniem cieszyła się laktoza, jej cena wzrosła zaledwie o 0,5% do poziomu 918 USD/MT. Masło zostało sprzedane podczas sesji również po wyższej cenie o 2,7%, czyli 3745 USD/MT. Natomiast cena sera Cheddar zanotowała jedyny spadek spośród wszystkich wystawionych produktów, o 2,2% i sprzedano go za 3184 USD/MT.

225 sesja zgromadziła 178 kupujących, spośród których 139 dokonało zakupów. Sesja miała 18 rund i trwała nieco ponad dwie godziny. Sprzedano łącznie 36 450 ton produktów.

(Informacja Polish Dairy)