Kolejny wzrost cen na aukcji GDT

02.01.2019

Na odbywającej się 2 stycznia 2019 roku 227 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +2,8% w stosunku do aukcji z dnia 18 grudnia 2018 roku, a średnia cena wyniosła do 2986 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 879 do poziomu 919 pkt., co stanowi wzrost o +2,8% w stosunku do aukcji z 18 grudnia 2018 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów tylko jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosły ceny: maślanki w proszku – o +9,3% i odtłuszczonego mleka w proszku – o +7,9.

Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 28 651 t wobec 36 181 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +3,9%, cena – 5137 USD/t;
  • Masło – wzrost o +3,9%, cena – 4076 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +9,3%, cena – 3252 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +3,2%, cena – 3371 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +1,6, cena – 948 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +1,3%, cena – 5123 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +7,9%, cena – 2201 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,2%, cena – 2705 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.

Kolejna 228 aukcja GDT odbędzie się 15 stycznia 2019 roku.

(02.01.2019 za globaldairytrade.info)