Kolejny wzrost cen na aukcji GDT

06.02.2019

Na odbywającej się 6 lutego 2019 roku 229 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +6,7% w stosunku do aukcji z dnia 15 stycznia 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3265 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 942 do poziomu 1005 pkt., co stanowi wzrost o +6,7% w stosunku do aukcji z 15 stycznia 2019 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowanye – słodka serwatka w proszku, a cena jednego spadła – maślanki w proszku o -3,1%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosły ceny: kazeiny podpuszczkowej – o +10,9% i pełnego mleka w proszku – o +8,4%.

Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 2336 t wobec 27 909 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +5,8%, cena – 5579 USD/t;
  • Masło – wzrost o +4,2%, cena – 4445 USD/t;
  • Maślanka w proszku – spadek o -3,1%, cena 3158 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +1,4%, cena – 3565 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +1,3%, cena – 1035 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +10,9%, cena – 5596 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +3,9%, cena – 2534 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +8,4%, cena – 3027 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.

Kolejna 230 aukcja GDT odbędzie się 19 lutego 2019 roku.

(06.02.2019 za globaldairytrade.info)