Ceny detaliczne produktów mleczarskich mniejsze niż przed rokiem

09.04.2019

Jak wynika z szacunków Banku BNP Paribas, w pierwszych dwóch miesiącach 2019 roku ceny detaliczne mleka, jogurtów i serów były 0,8% większe niż przed rokiem, co oznacza, że średnio produkty mleczarskie potaniały wobec innych produktów żywnościowych, gdyż ceny detaliczne żywności ogółem były o 1,5% wyższe niż w pierwszych dwóch miesiącach 2018 roku.

W największym stopniu wrosły ceny jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych o 1,7%. Ceny detaliczne serów i twarogów były o 1,1% większe niż przed rokiem, a mleka spożywczego o 1,2% mniejsze.

Warto z kolei zauważyć, że w przypadku masła, które według klasyfikacji GUS w przypadku cen detalicznych zaliczane jest do tłuszczów, ceny detaliczne w pierwszych dwóch miesiącach 2019 roku były o 4,1% wyższe niż w porównywalnym okresie przed rokiem. Oznacza to, że różnica między ceną detaliczną a ceną zbytu masła wzrosła o 21%. W przypadku serów dojrzewających relacje cenowe pozostały na podobnym poziomie do zeszłorocznych.

(09.04.2019 za gospodarz.pl)