Kolejny wzrost cen na aukcji GDT

16.04.2019

Na odbywającej się 16 kwietnia 2019 roku 234 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +0,5% w stosunku do aukcji z dnia 2 kwietnia 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3447 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1076 do poziomu 1082 pkt., co stanowi wzrost o +0,5% w stosunku do aukcji z 2 kwietnia 2019 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – maślanka w proszku i słodka serwatka w proszku, a cena trzech spadła: laktozy – o -3,4%, kazeiny podpuszczkowej – o -2,4% i pełnego mleka w proszku – o -0,7%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosły ceny: bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +4,2% i masła – o +3,5%.

Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 16 166 t wobec 17 854 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +4,2%, cena – 6126 USD/t;
  • Masło – wzrost o +3,5%, cena – 5544 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o +1,4%, cena – 4319 USD/t;
  • Laktoza – spadek o -3,4%, cena – 912 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -2,4%, cena – 6460 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +0,2%, cena – 2462 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -0,7%, cena – 3269 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 236 aukcja GDT odbędzie się 7 maja 2019 roku.

(16.04.2019 za globaldairytrade.info)