Kolejny wzrost cen na aukcji GDT

07.05.2019

Na odbywającej się 7 maja 2019 roku 235 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +0,4% w stosunku do aukcji z dnia 16 kwietnia 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3490 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1082 do poziomu 1086 pkt., co stanowi wzrost o +0,4% w stosunku do aukcji z 16 kwietnia 2019 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku, cena czterech spadła, a trzech wzrosła. Najbardziej spadła cena maślanki w proszku – o -10,3. Najbardziej wzrosła cena kazeiny podpuszczkowej – o +3,1%. Cena masła pozostała niezmieniona.

Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 15 375 t wobec 16 166 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +1,4%, cena – 6217 USD/t;
  • Masło – wzrost o +0,0%, cena – 5486 USD/t;
  • Maślanka w proszku – spadek o -10,3, cena – 3242 USD/t;
  • Ser Cheddar – spadek o -2,4%, cena – 4217 USD/t;
  • Laktoza – spadek o -2,7%, cena – 887 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +3,1%, cena – 6610 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +2,8%, cena – 2521 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -0,5%, cena – 3249 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.

Kolejna 236 aukcja GDT odbędzie się 21 maja 2019 roku.

(07.05.2019 za globaldairytrade.info)