Wzrost cen na aukcji GDT

17.09.2019

Na odbywającej się 17 września 2019 roku 244 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +2,0% w stosunku do aukcji z dnia 3 września 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3303 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 988 do poziomu 1008 pkt., co stanowi wzrost o +2,0% w stosunku do aukcji z 3 września 2019 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i maślanka w proszku. Spadła cena tylko jednego produktu – kazeiny podpuszczkowej – o -1,0%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena: laktozy – o +5,6%, odtłuszczonego mleka w proszku – o +3,4% i masła – o +2,7%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 37 345 t wobec 39 689 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +0,6%, cena – 5030 USD/t;
  • Masło – wzrost o +2,7%, cena – 4129 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o +0,4%, cena – 3846 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +5,6%, cena – 770 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -0,1%, cena – 6636 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +3,4%, cena – 2599 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,9%, cena – 3133 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 245 aukcja GDT odbędzie się 1 października 2019 roku.

(17.09.2019 za globaldairytrade.info)