Wzrost cen na aukcji GDT

01.10.2019

Na odbywającej się 1 października 2019 roku 245 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +0,2% w stosunku do aukcji z dnia 17 września 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3306 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano niewielki wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1008 do poziomu 1010 pkt., co stanowi wzrost o +0,2% w stosunku do aukcji z 17 września 2019 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku. Spadła cena trzech produktów – najbardziej sera Cheddar – o -3,4%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena: maślanki w proszku – o +6,7% i odtłuszczonego mleka w proszku – o +2,7%. Wzrosła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 38 716 t wobec 37 345 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – 0,0%, cena – 4997 USD/t;
  • Masło – spadek o -0,2%, cena – 4125 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +6,7, cena 2670 USD/t;
  • Ser Cheddar – spadek o -3,4%, cena – 3717 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +1,8%, cena – 784 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +0,7%, cena – 6683 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +2,7%, cena – 2674 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -0,2%, cena – 3141 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 246 aukcja GDT odbędzie się 15 października 2019 roku.

(01.10.2019 za globaldairytrade.info)