Rynek produktów mleczarskich w Polsce (20.10.2019)

31.10.2019

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich

Na rynku krajowym w drugim tygodniu października 2019 roku zapoczątkowany został ponowny spadek cen masła. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14-20.10.2019 roku za masło w blokach uzyskiwały 16,25 zł/kg, czyli o 1% mniej niż tydzień i niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 18,18 zł/kg, a więc o 2% mniejszej niż w poprzednim notowaniu, ale o 0,2% większej niż przed miesiącem. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o 22,5%, a masło konfekcjonowane – o 19%.

Zwyżkowe trendy wykazują ceny mleka w proszku. W trzecim tygodniu października 2019 roku cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła poziom 9,68 zł/kg, czyli wyższy o 2% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 12,21 zł/kg i była większa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż w analogicznym okresie września br. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 52%, a PMP – o 3%.

Krajowi producenci za ser Gouda otrzymywali 13,72 zł/kg, tj. o 0,02 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej, ale o 2% więcej niż przed miesiącem. Ser Edamski w stosunku do notowań sprzed tygodnia potaniał o 1% do 13,33 zł/kg. Był on jednak o 5% droższy niż miesiąc wcześniej. Cena sera Edamskiego była zbliżona do notowanej przed rokiem, a cena sera Gouda o 2% wyższa.

Ceny na rynkach zagranicznych

W portach Europy Zachodniej (baza FOB) w połowie września 2019 roku zahamowana została obniżka cen masła. W notowaniu z 25 października 2019 roku za masło uzyskiwano 4013 USD/t, czyli o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. Trend zwyżkowy wykazują ceny mleka w proszku.

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2625 USD/t, a więc więcej o 2% niż przed dwoma tygodniami i o 7% niż miesiąc wcześniej. Pełne mleko w proszku zbywano po 3325 USD/t, tj. drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 1,5% niż przed miesiącem. W portach Europy Zachodniej cena PMP była wyższa o 6% niż przed rokiem, a cena OMP – o 46%, podczas gdy cena masła była o 25% mniejsza.

W Oceanii w notowaniu z 25 października 2019 roku cena masła wyniosła 4138 USD/t i była wyższa o 1% niż przed dwoma tygodniami, ale niższa o 1,5% niż przed miesiącem. Dynamiczny wzrost wykazują ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Za ten produkt otrzymano 2775 USD/t, a zatem więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Ceny pełnego mleka w proszku od końca września 2019 roku nie ulegały zmianie i utrzymywały się w granicy 3175 USD/t.

Od końca maja 2019 roku przeważają spadki cen sera Cheddar. Za ten produkt 25 października br. płacono 3738 USD/t, tj. mniej o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. W Oceanii ceny masła były niższe o 2% niż w analogicznym okresie 2018 roku, podczas gdy ceny OMP były wyższe o 38%, PMP – o 17%, a sera Cheddar – o 7%.

(31.10.2019 za gospodarz.pl