Wzrost cen na aukcji GDT

05.11.2019

Na odbywającej się 5 listopada 2019 roku 247 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +3,7% w stosunku do aukcji z dnia 15 października 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3446 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1015 do poziomu 1052 pkt., co stanowi wzrost o +3,7% w stosunku do aukcji z 15 października 2019 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku. Spadła cena dwóch produktów – sera Cheddar – o -0,6% i laktozy – o -1,9%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena: odtłuszczonego mleka w proszku – o +6,7%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 38 681 t wobec 38 712 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +2,6%, cena – 5191 USD/t;
  • Masło – wzrost o +0,2%, cena – 4117 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +5,4%, cena – 2786 USD/t;
  • Ser Cheddar – spadek o -0,6%, cena – 3609 USD/t;
  • Laktoza – spadek o -1,9%, cena – 768 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +5,1%, cena – 7274 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +6,7%, cena – 2924 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +3,6%, cena – 3254 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 248 aukcja GDT odbędzie się 19 listopada 2019 roku.

(05.11.2019 za globaldairytrade.info)