Rynek produktów mleczarskich w Polsce (10.11.2019)

01.12.2019

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich

Na rynku krajowym na początku listopada 2019 roku zaobserwowano ponowny spadek cen masła. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 4-10.11.2019 roku masło w blokach zbywały po 16,12 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego wyniosła 18,19 zł/kg i była o 1,5% mniejsza niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło w blokach było tańsze o 19%, a masło konfekcjonowane – o 17,5%.

W krajowych proszkowniach za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 9,79 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% więcej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 12,25 zł/kg, czyli o 1% większej niż przed tygodniem i niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 54%, a PMP – o 5%.

Na początku listopada 2019 roku za ser Edamski w kraju płacono 13,19 zł/kg, a zatem o 0,5% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 2% mniej niż przed miesiącem. Ser Gouda zbywano po 13,68 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 0,4% niż przed miesiącem. Ser Edamski był tańszy niż rok wcześniej o 4%, a ser Gouda o 1% droższy.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na giełdzie w Chicago od połowy lipca 2019 roku dominują obniżki cen masła. Za ten rodzaj tłuszczu mlecznego 15 listopada br. uzyskiwano 4558 USD/t, a więc to więcej o 1,5% niż tydzień wcześniej, ale mniej o 2% niż przed miesiącem. Masło było o 9% tańsze niż przed rokiem.

Na rynku amerykańskim utrzymuje się z kolei zwyżkowy trend cen odtłuszczonego mleka w proszku. W połowie listopada 2019 roku cena tego produktu osiągnęła poziom 2668 USD/t, czyli wyższy o 3% niż przed tygodniem i o 4% niż miesiąc wcześniej. PMP zbywano po 3913 USD/t, a zatem o 2% drożej niż w poprzednim notowaniu. Jednocześnie był to poziom podobny do notowanego w połowie października br. Oba rodzaje mleka w proszku kosztowały więcej niż rok wcześniej: OMP – o 34,5%, a PMP – o 12%.

Od początku listopada br. spadkom ulegały ceny sera Cheddar. W połowie omawianego miesiąca za ten rodzaj sera otrzymywano 4167 USD/t, tj. mniej o 6% niż przed tygodniem i o 4% niż miesiąc wcześniej. Jednak w porównaniu do cen sprzed roku ser Cheddar był o 30% droższy.

(01.12.2019 za gospodarz.pl)