Skup mleka w Unii Europejskiej

09.02.2020

Notowane w okresie letnim 2019 r. wysokie temperatury oraz susza występująca w wielu regionach Unii Europejskiej wpływały ograniczająco na tempo zwyżki skupu mleka.

Jak wynika z dostępnych danych KE w okresie trzech kwartałów 2019 r. unijni producenci dostarczyli do skupu 121 mln ton mleka, czyli o 0,4% więcej niż w analogicznym okresie 2018 r.

Obniżkę dostaw mleka do skupu odnotowano m.in. u czołowych producentów surowca, a więc w Niemczech o 0,3%, Francji o 0,7% oraz w Holandii o 1,8%. Jednocześnie zwiększenie się skupu nastąpiło m.in. w Irlandii o 8% w skali roku, Wielkiej Brytanii o 2,4% i Polsce o 2%, a zatem w tych krajach członkowskich UE, które również należą do grona liczących się unijnych producentów surowca. Ogółem w UE skup mleka w czasie trzech kwartałów 2019 r. wzrósł w 15 krajach członkowskich od 0,1% do 8%, a w pozostałych 13 krajach zaobserwowano obniżkę od 0,3% do 3,9%.

Z szacunków Komisji Europejskiej wynika, że w Unii Europejskiej, która jest największym globalnym producentem mleka, produkcja w 2019 r. mogła zwiększyć się o 0,4% do 167,4 mln ton. Prognozowany spadek pogłowia krów o 0,6% do 22,6 mln szt. prawdopodobnie zostanie zrekompensowany dalszą zwyżką mleczności o 1,1% do 7 318 kg/szt. W efekcie czego unijne dostawy mleka do skupu w 2019 r. prawdopodobnie wzrosły o 0,5% do 158,2 mln ton.

(09.02.2020 za gospodarz.pl)