Polski handel zagraniczny produktami mlecznymi

13.12.2020

Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie styczeń–październik 2019 r. wartość eksportu produktów mlecznych z Polski wyniosła 1,95 mld EUR i była o 1,4% większa niż przed rokiem. Jednocześnie na import tego asortymentu wydatkowano 0,9 mld EUR, czyli o 6% więcej. W wyniku czego dodatnie saldo obrotów handlowych artykułami mleczarskimi w okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. osiągnęło poziom 1,05 mld EUR, a zatem o 2,5% niższy niż przed rokiem.

W okresie styczeń–październik 2019 r. w znaczącym stopniu zwiększył się kontyngent eksportu mleka płynnego i śmietany – o 22% do 687 tys. ton oraz lodów – o 15% do 78 tys. ton. Wywóz jogurtów i napojów fermentowanych był o 7% wyższy niż w okresie dziesięciu miesięcy 2018 r. i wyniósł 96 tys. ton. Ograniczone światowe zapotrzebowanie na masło przyczyniło się do spadku wysyłki tego produktu z Polski. W okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. wywieziono 49 tys. ton masła i tłuszczów mlecznych, a zatem o 19% mniej niż rok wcześniej. Obniżeniu uległ również eksport serwatki o 7% do 173 tys. ton oraz kazeiny o 16% do 2,1 tys. ton.

W omawianym czasie o 1% do 219 tys. ton zmalał kontyngent eksportu serów i twarogów. W wywozie tej grupy asortymentowej w dalszym ciągu dominowały sery podpuszczkowe dojrzewające, których sprzedano 129 tys. ton, tj. o 7% mniej w skali roku. Jednocześnie zwiększył się wywóz serów niedojrzewających – o 9% do 91 tys. ton. Wywóz odtłuszczonego mleka w proszku ukształtował się w granicy 99 tys. ton, tj. o 13% niższej niż w czasie dziesięciu miesięcy 2018 r. Pełnego mleka w proszku wywieziono 20 tys. ton, a więc o 78% więcej niż rok wcześniej.

W okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. importerzy sporo zwiększyli przywóz odtłuszczonego mleka w proszku – o 36% do 42 tys. ton, serów dojrzewających – o 17% do 55 tys. ton, lodów – o 12% do 28 tys. ton i kazeiny – o 10% do 9 tys. ton. O 6% do 11 tys. ton podniesiono również zakup pełnego mleka w proszku. Ograniczono z kolei zakup mleka płynnego i śmietany – o 2% do 190 tys. ton, serwatki – o 23% do 64 tys. ton oraz jogurtów i napojów fermentowanych – o 10% do 56 tys. ton.

(13.02.2020 za gospodarz.pl)