Wzrost cen na aukcji GDT

19.05.2020

Na odbywającej się 19 maja 2020 roku 260 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +1,0% w stosunku do aukcji z dnia 5 maja 2020 roku, a średnia cena wyniosła 2907 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 893 do poziomu 902 pkt., co stanowi wzrost o +1,0% w stosunku do aukcji z 5 maja 2020 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i maślanka w proszku. Wzrosły ceny czterech produktów, a ceny trzech spadły. Najbardziej wzrosła cena laktozy – o +15,6% i odtłuszczonego mleka w proszku – o +6,7%. Najbardziej spadła sera Cheddar – o -6,0%. Wzrosła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 16787 t wobec 16442t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +2,7%, cena – 4079 USD/t;
  • Masło – spadek o -1,9%, cena – 3803 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – spadek o -6,0%, cena – 3864 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +15,6%, cena – 1341 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -1,9%, cena – 8719 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +6,7%, cena – 2549 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -0,5%, cena – 2677 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 261 aukcja GDT odbędzie się 2 czerwca 2020 roku.

(19.05.2020 za globaldairytrade.info)